First Previous 1 50 ... 65 66 67 68 69 70 71 ... 100 150 200 201  Next Last


2004.06.11. - Exkluzív interjú Markovits Lászlóval


Exkluzív interjú Markovits Lászlóval, a Vasas Sport Club elnökével


Az elmúlt hetekben a Vasas Sport Club szinte naponta adott témát szurkolóinak és a sport iránt érdeklődőknek egyaránt. A közelmúlt eseményeiről, a jelenről és a tervekről beszélgettünk Markovits Lászlóval.

Mi történt a Vasas Plaket Euroleasing vízilabda csapatával? Szinte hibátlan évad után először nem sikerült a Final Fourba jutás, majd a bajnoki döntőben is alulmaradt a csapat. Hogyan látja a történéseket, az okokat a klubvezetés?

Az eddigi nyilatkozataimban próbáltam nagyon diplomatikus maradni, mert úgy éreztem, hogy bizonyos dolgok a szakosztály belügyét képezik. De mivel a sajtó és a szurkolók egy része nagyon rosszul fogadta az elmúlt napok döntéseit, fejleményeit a vízilabdával kapcsolatban, így most már úgy gondolom, hogy jobb teljesen nyíltan elmondani a részleteket.
Először is tudni kell, hogy az Egyesület vezetése tavaly nyáron úgy döntött, hogy az elmúlt évek nehézségeit és kudarcait követően (labdarúgás megszűnése, női kézilabda kieső helye, stb), feltétlenül szeretne egyértelmű sikert elérni. Ezért meg kellett találni az egyesületen belül azt a csapatot, ahol a meglévő támogatók megnyerésével egy olyan egyedülálló gárdát tudunk összehozni, amely képes az áhított aranyérem megszerzésére. Mindezek miatt a csapat az egyesületen belül kiugró költségvetést és jelentőséget kapott. Úgy éreztük, hogy szinte kompromisszumok nélkül készek vagyunk sztárjátékosokat szerződtetni és így elfogadtuk az ő feltételeiket, ezért születtek ezek a nem teljesen profi megállapodások. Akkor azt gondoltuk, hogy egy ilyen csapat esetében nem is fordulhat elő a nem megfelelő teljesítmény, hozzáállás főleg ennyi év ezüst érme után… És itt kanyarodnék konkrétan kérdésedhez: azt hiszem az előzményekből már érezhető, hogy nem csak a szurkolók és a közvélemény elvárása volt magas, hanem természetesen a klubvezetőségé is. Nem meglepő, hogy egy ilyen, Európa legjobb csapatának nevezett csapattól csakis a legjobb eredmények fogadhatóak el. Hiába volt folyamatosan jó teljesítmény a bajnokság során, amikor igazán kellett nem tudtak a fiúk bizonyítani. Azt is el kell mondanom, hogy már a szezon alatt, a sok nyert meccs ellenére, a vezetőedzőtől olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy ő nem elégedett a fiúkkal, nem igazán állt össze a társaság és a rossz beidegződéseken nem tudnak változtatni. Sajnos valószínűleg ez is az egyik oka annak, hogy a végén, a nagy megmérettetésnél nem sikerült a célt elérni, sem a magyar bajnokságban, sem a nemzetközi kupában nem hozták a várt eredményt. Az utóbbi években kritizált játékvezetők is ebben az évben nagyon fair módon álltak hozzánk, sosem volt gond a bíráskodással és így nem befolyásolták az eredményeket. Ha megnézzük a kiállítási arányt észrevehetjük, hogy fordított volt a helyzet mint az előző években, így azt hiszem egyértelmű, hogy erre sem foghatjuk a szereplésünk hiányosságait.

Mi történt a bajnoki döntő után? Az újságok fizetésmegvonásokról, büntetésekről szólnak.

A bajnoki döntő elvesztése másnapján a vezetőség leült és még melegében értékelte az idényt.
Ki kell emelni, hogy az idei év főszponzora, az elmúlt három évben közel 200 millió forint saját pénzzel támogatta a csapatot. Az eredetileg három évre szóló együttműködést még a sikertelenség, a nem megfelelő hozzáállás ellenére is hajlandó lett volna folytatni, további támogatást ajánlva és remélve, hogy a játékosok is tovább akarnak küzdeni akár megváltozott feltételekkel is (teljesítmény-arányos fizetésekkel), hiszen sportemberként elvárható lenne, hogy a mindenki által várt célt, ha most nem, akkor legalább jövőre minden áron elérjék. Ez a fajta reakció azonban elmaradt a csapattagok részéről, nem voltak hajlandóak elfogadni ezeket a kondíciókat, úgy tűnik a többség kizárólag az azonnali, fix anyagi motivációt tartja fontosnak. Hogyha pedig így van, a Vasas-szív, -kötődés és küzdeni akarás, összetartás nem működik és a vezetőség át kell gondolja hogy érdemes-e óriási áldozatok árán finanszírozni egy ilyen „nagy” csapatot. Ráadásul, még ha akarnánk is, az MKB Euroleasing jogos és érthető kiszállása után ez szinte lehetetlennek tűnik. A Plaket jelezte folytatási szándékát és csak köszönettel tartozunk a már eddig is nagyon sokat áldozó cégnek (több mint 500 millió Forintot áldozott a Plaket, mióta a Vasas vízilabda csapat szponzora). Kérdezem én: ezek az önzetlen szponzorok egy ilyen szituációban mit gondolhatnak? Ő rájuk senki sem gondol? Amikor pénzt adnak, akkor jó, hogy vannak, ha teljesítményt is kérnek, akkor a sportemberek odébb állnak?

Hogyan alakul ezek után a játékoskeret? Előreláthatóan kik játszanak a következő bajnoki idényben? Kik a távozók, és kik érkeznek a csapathoz?

A vezetőség mindezekre tekintettel úgy döntött, hogy a következő szezonban illetve a következő években az építkezésre, a fiatalokra helyezi a hangsúlyt és jelentősen alacsonyabb költségvetésű első csapattal, kezdi meg a bajnokságot. A végleges játékos keret kialakítása folyamatban van, arról a későbbiekben adunk tájékoztatást (itt a honlapon is). De egy biztos, hogy a meghatározó fiatal játékosok, értelemszerűen a távozó illetve pályafutásukat befejező játékosokon kívül, három évre szóló nagyon fair ajánlatot kaptak.


Edzőváltás. Kásás Zoltán azt nyilatkozta, hogy a szóbeli megállapodást követően történt meg a leváltása. Melyek voltak az indokok?

Ahogy azt korábban nyilatkoztam, az ilyen döntéseket mindig nehéz meghozni. Kásás Zoltánnal 1 éves szerződést kötöttünk, amely május 31-én lejárt. A bajnoki döntő elvesztése utáni napon felkínált, idealisztikusnak tűnő, teljesítmény orientált „csomag” ajánlatot, egyedül a Zoli fogadta el, amire a vezetőség bízva a játékosok hasonló döntésében szóbeli bizalmat szavazott Neki. Ez került úgy a sajtó hírekbe, hogy Kásás Zoltán már megállapodott az egyesülettel, de ez természetesen nem volt végső döntés.
A kiszabott határidőt követően a csapat elzárkózott ettől az ajánlattól és nem fogadta el a hosszabbítás feltételeit.
Az új helyzetben, ismételten mérlegelve az idény teljesítményét, a vezetőség úgy döntött, hogy teljesen új alapokra szeretné helyezni a jövőt és ez egyben a vezetőedző cseréjét is jelenti.

Mik az elvárások az új edzővel, az új csapattal szemben?

A végleges csapat összeállításáig nagyon korai erről beszélni. De egy biztos, hogy az új kijelölt edző, Földi László, nagy energiával és ambícióval áll a feladat elé.

A hírek az egyik jelentős szponzor távozásáról szólnak. Sikerül a pótlása? Hogyan alakul a vízilabda-szakosztály anyagi helyzete?

Nem valószínű, hogy az Euroleasing pótolható lenne és erre az új felállásban nem is törekszünk. Ahogy már elmondtam, a Plaket várhatóan marad és az Olympos-TopJoy is támogatni fogja a szakosztályt, de így is a jövő év jóval szerényebb összköltségvetéssel valósulhat meg.

Az események kapcsán a szurkolók az internetes fórumokon a vezetőség lemondását, menesztését ha nem is követelik, de legalábbis felvetik. Ezzel kapcsolatban mi a véleményed?

Azt gondolom, hogy az eddigiekben elmondottakból már maximálisan kiderül, hogy a vezetőség, ami alatt a szakosztály és az egyesület vezetőit értjük, teljes mértékben az egyesület érdekeit figyelembe véve, minden lehetőséget megvizsgálva, körültekintően hozza meg döntéseit. Ha ezek után kritika éri a vezetést, azt természetesen meghallgatjuk, elfogadjuk, de egyelőre ez a vezetői gárda a legálisan megválasztott döntéshozó szerv, amely nem kíván elbúcsúzni a klubtól. A személyemet illetően elmondhatom, hogy én leszek az első, aki ha úgy érzi, hogy már nem hozzá tesz, hanem elvesz, akkor azonnal fel fogok állni.

És hogyan alakul a következő években a Vasas Sport Club anyagi helyzete?

Ahogy már többször is jeleztem: a magyar sport jelentős mértékben alulfinanszírozott, 2004-ben a Vasas Sport Club, mint az ország egyik legeredményesebb egyesülete összesen 29 millió forint állami támogatást kap, tehát teljes mértékben a mecénatúrára vagyunk utalva. Ha tetszik ha nem, ez egy elég labilis jövőt jelent, de azon leszünk, hogy az idei keretek megmaradjanak vagy van ahol talán fejlődhetnek.

Sportlétesítmények átvétele: milyen hatással van a Vasas Sport Club anyagi helyzetére, és milyen reményeket fűztök a tranzakcióhoz?

Nagyon nagy reményekkel kezdtük el az átvétel folyamatát és ma is bízunk abban, hogy csakis jó hatással lesz a klub életére, a szakosztályokra a létesítmények saját kezelésbe kerülése. Úgy igyekszünk irányítani az átvétellel kapcsolatos jogi kereteket, lehetőségeket, hogy a klub a lehető legtöbbet profitálja belőle. Az új június 30-ai határidő után bízunk abban, hogy a pályázatkiírás és elbírálás őszre lezárul és onnantól egy új időszámítás kezdődik a Vasas életében. Június 28-án tartjuk meg rendkívüli közgyűlésünket, ahol a fő napirendi pont az általunk használt létesítmények vagyonkezelői jog átvétele lesz.

Labdarúgás. Évek után ismét első osztályban a csapat. Mik a tervek, a remények, az elvárások?

Átélve a tavalyi csapatunk megszűnését, óriási örömmel tölt el, hogy újra az első osztályban játszhatunk. Úgy érzem volt értelme az akkor nehéz hónapokban ennyi energiát szánni a megoldás megkeresésére és egy ilyen fantasztikus partner megtalálásával szerencsére sikerült is a várt eredményt elérni.
De ahogy mindig hangsúlyozom, meg kellene találni a módját annak, hogy a jövőben ne csak Jámbor úr vállalja a focicsapatunk terheit, mert ne felejtsük el, ez korántsem egy befektetés, hanem egy önzetlen támogatás, egy hobbi a részéről.

Hogyan alakul a játékoskeret?

Erre leginkább Vancsa úr és Jámbor úr tud választ adni, de tudomásom szerint még ott sem zárultak le a tárgyalások. A klub vezetősége Illovszky Rudi bácsin keresztül képviselteti magát a futball döntésekben és természetesen a végső döntéseket Jámbor úrék hozzák meg.


Olimpia. A Vasas Sport Club népes csapattal képviselteti magát. Milyen eredménnyel lennél elégedett?

A mai napig 8 biztos olimpikonunk van és hozzájuk csatlakoznak majd a férfi és női vízilabda válogatottak résztvevői. Így kb. tizenöt olimpikont jelent, ami tényleg népes csapat! Ráadásul az általunk kvalifikált sportolók valódi éremesélyes, jelentős eredményekkel rendelkező sportolók. Ezért optimista vagyok és pár fényesen csillogó éremre számítok.


És végül nézzük a szurkolói kapcsolattartás fórumait: Vasas UNIQA Olimpiai Sportfalu, vasassc.hu.


A Vasas nyílt nap világított arra rá, hogy jó úton járunk és érezzük a Vasas jelentős támogatottságát. Amióta a Vasasnál vagyok az egyik fő cél a tényleges, szimpatizáns háttér számszerűsítése és egyben elérése, de még mindig rengeteget lehetne fejlődni. Jelenleg úgy érzem hogy a szurkolók, szimpatizánsok még sokat tehetnek annak érdekében, hogy a mi munkánkat is segítsék, mint pl. a weboldal fórumának a használata, adatlapok beküldése, bérletek megvásárlása, ajándéktárgyak megvételével a klub támogatása, a belógások elkerülése.
A Vasas Uniqa olimpiai sportfalu valószínűleg nem kerül megrendezésre, de szeptember 4-én a Vasas sportolók sikeres olimpiai részvételét, a szezon kezdetét újra egy Vasas nyílt nap keretében ünnepeljük. A pontos dátumot hamarosan megerősítjük!


Hajrá Vasas!

Szóljon hozzá Ön is !!!
Tihanyi Gábor


Hozzászólások (0 db)    Hozzászólás
 
MagyarEnglish

Login
Password
NewbieUnknown