First Previous 1 50 100 ... 150 151 152 153 154 155 156 ... 200 201  Next Last


2005.01.20. - Nagyinterjú Jókay "Ottó" Zolival


vasassc.hu: Milyen elvárások fogalmazódtak a szezon előtt az idei évre? Ottó: A bajnokságnak is úgy vágtunk neki, hogy a minimum egy dobogós helyezés. Persze nem ismerve azt, hogy a többiek hogyan erősítettek. Például a Kecskemét is az igazolási időszak végén hozott egy orosz játékost, akiről nem lehetett tudni, hogy milyen játékerőt képvisel. A szezon folyamán tisztázódtak az erőviszonyok, így már lehet látni, hogy négy olyan csapat van – névszerint a VASAS, a BSE, a Kecskemét és a Nyíregyháza - akik komoly esélyesei a bajnoki címnek. Előretekintve most már körvonalazódik, hogy egy döntő jogos elvárás lenne. Hivatalosan nincs kinyilvánítva a konkrét cél, hogy elsőnek kell lennünk. De sok ember máris el van kábulva, bajnoki címről beszél.vasassc.hu: A szponzor részéről sem fogalmazódott meg ilyen elvárás? Ottó: Szerencsére az Opus Via-nak nagyobb volumenű céljai vannak, szeretné, hogyha itt magas színvonalú munka folyna jó hangulatban és sok gyerek jönne sportolni. Természetesen nagyon tud örülni ha ráadásul még sikeres is a csapat. Például azt is örömmel fogadta, hogy a második mérkőzésünkön a BSE ellen játszmát nyertünk.


vasassc.hu: Hogyan érzed, a jelenlegi első hellyel erőn felül teljesített a csapat? Ottó: Nem hiszem, hogy bárki is számolt volna ezzel. Mindenki a BSE-t várta oda, talán a Nyíregyházát. És persze ezeknek a csapatoknak ugyanolyan esélyük van a végső sikerre. Mindenki kerülhet hullámvölgybe, ezeket mi sikeresen átvészeltük, illetve a második szakasz végére hoztuk. A Nyíregyháza szereplésének hátterében ott lehet, hogy lesérült egyik meghatározó játékosuk Erdősné. Ennek veszélye mindegyik csapatnál fennáll. Borzasztó rövid a kispad, a kezdő 6 megvan mindenhol, még talán a libero kérdése is meg van oldva, de a cserék tekintetében már jelentős színvonalkülönbség jelentkezik. Nálunk ezt a kérdést tehetséges feltörekvő fiatalokkal oldjuk meg, így nem nyugodhatnak meg az ellenfeleink…


vasassc.hu: A szezon eddig eltelt időszakának folyamán kikkel voltál elégedett, ha ki tudsz valakit emelni? Ottó: Biztosan olvastátok, hogy a Nemzeti Sport saját osztályzatai alapján összeállított rangsora szerint Józsa Zsuzsanna lett az év röpladázója. Ennek nagyon örültünk. Tészta valóban sokat lépett előre, húzóemberévé vált a csapatnak. A Miskolc elleni negatív példát is fel lehet hozni, amikor kivettük Őt a posztjáról, és Ő lett az irányító, és így nem számíthattunk a ponterős játékára. Szerencsénkre az Ő játékát jól segítik a többiek. Talán azért is értünk el ilyen szép eredményt, mert soha nem volt úgy, hogy egyetlen játékosnak kellett volna vinnie a csapatot a „hátán”, hanem mindig jött valaki, aki hozzá tudott még tenni a csapat játékához. Ez a VASAS legnagyobb erénye. Esetünkben 4-5-6 játékos jó játéka szükséges a győzelemhez. Olyan igazán kiemelkedő klasszis játékosunk nincsen, aki azt tudná mondani, hogy: „Ide add a labdát és én majd megoldom!”.


vasassc.hu: Van olyan játékosunk, akiből esetleg ilyen klasszis válhat később? Ottó: Elvileg meg van a lehetősége, akár az egészen fiatalokat nézzük, akár a kicsit idősebbeket. De ez óriási nagy teher is egyben. És ezzel élni is tudni kell. Mert az, hogy valakiben megvan a lehetőség, az csak egy része – mondhatni Isteni adomány. De az, hogy hogyan teljesedik ki ez a dolog az már egyfelől személyen múlik azon, hogy hogyan áll ehhez és ezzel mit tesz hozzá. Másfelöl edző kérdése is, hogyan tudja terelgetni, sőt még a közeg kérdése is. De véleményem szerint van legalább 2-3 olyan játékosunk, akikből magyar szinten mindenképpen klasszis válhat.


vasassc.hu: A cseresor tagjai mi szerint jutnak játéklehetőséghez, többeket látunk szerepelni, de valakit szinte soha? Ottó: Van a csapatnak egy magja, idézőjelben a kezdő 6, akik általában ott vannak a pályán. De ez nem jelent bérelt helyeket. Takács Zsófinak is úgymond szerencséje volt azzal, hogy Dégi Barbi az első fordulók folyamán lesérült és kiesett a játékból. A Zsófi ezzel a lehetőséggel szépen élt, és most a Barbinak kell megmutatni miután felépül február környékén, hogy helye van a pályán. De ez oda-vissza érvényes. Jelenleg már Kovács Tímeára is nagyon jól lehet számítani, nem izgulja el a dolgokat, és ezzel rendkívül hasznos tagjává vált a csapatnak. A feladó posztján valóban kevés lehetőséghez jut Varga Emese. Tóth Szimi úgymond „vendégjátékosként” érkezett hozzánk, úgy érezte itt többet fejlődhet. Úgy dolgozott, hogy már Rá is lehet számítani bizonyos szituációkban. A komárnói felkészülés alatt szinte végig pályán volt, és jól teljesített. Bajnoki mérkőzéseken egyelőre még nem kap kiemelt szerepet, részfeladatokat kell Neki megoldani.


vasassc.hu: Láthatóan nagyban hátráltatják a csapatot sérülések. Hogy vannak jelenleg a lányok? Ottó: Barbi már elkezdte a edzéseket a héten, nyilván ez a hónap rá fog menni a régi forma visszanyerésére. Bea kifordult bokája szépen javulgat, bár lassabban mint az várható lett volna. Sajnos elkövettünk egy hibát, hamarabb kezdtük terhelni, de már napról-napra szebben, simábban mozog, Őrá talán számíthatunk hétvégén is (és számítottunk is az ADRC elleni győztes meccsen, a Szerzők....)


vasassc.hu: Az Angyalföld ellen már játszhat, vagy még szüksége volna pihenésre? Ottó: Feltétlenül számítunk rá, Neki kell a játék. A legújabb veszteségünk pedig Józsa Zsuzsanna – Tészta, akinek begyulladt a bölcsességfoga, lázas volt egész héten, itt műtétre kerül sor (erre hála Istennek nem volt szükség, a Szerzők....). Erre valószínűleg rámegy az egész hét, Ő szeretné a hétvégén már megmutatni magát, de kérdéses, hogyan fog javulni ( és ismét: javult! a Szerzők....). Pethő Anita sem 100%-os, Neki az achillese gyulladt be a múlt hétvégére. Vatai Gabinak egy edzésen volt egy szerencsétlen labdába nyúlása, a hüvelykujját meghúzta, és most még nem teljesértékű.


vasassc.hu: Hosszú névsor… Ottó: Hála Istennek egészséges Orsi, Timi, Szimi. Voltak itt olyan edzések, amikor csak 5-6 játékossal tudtunk dolgozni. Bea rendben lesz, továbbá még éltünk azzal a lehetőséggel is, hogy decemberig kibővíthettük a keretünket. 2 reményteljes fiatalnak adunk most lehetőséget az első csapatnál, akik talán megtalálják a helyüket. Ha nem is idén de 2-3 éven belül stabil kezdők lehetnek. Ők tagjai a korosztályos magyar röplabdaválogatottnak, amely EB döntőt játszhatott.


vasassc.hu: Milyen az utánpótlás helyzete a VASAS Opus Via Óbudánál? Ottó: Megnyerték az Országos Ifjúsági Kupát, ami nagyon szép eredmény. És ez közvetlenül érinti a csapat fiatalabb részét. A juniorcsapatunk is remekül szerepel a bajnokságában, tehát a közvetlen élvonalban és utánpótlásban valóban tehetséges és használható emberek vannak, dolgoznak is rendesen. Természetesen nem ártana még több gyerek, hogy a nagy számok-törvénye alapján több jó játékos kerülhessen ki közülük. Azt mondják ahhoz, hogy legyen egy használható játékosod, ahhoz 10 gyermekkel kell foglalkozni. 2-höz már 100-zal, 3-hoz 1000-rel. A mi utánpótlásunk 2-3 tehetséget lehetővé tesz. Jelentkezők vannak és lassan már hely hiányában leszünk, a további fejlődés csak úgy valósítható meg, ha kibővítjük a lehetőségeinket.


vasassc.hu: Az elkerülhetetlen kérdés: Miskolc? Nem szeretnénk mélységében visszatekinteni erre a fájó vereségre, szeretné mindenki elfelejteni, de nem tudunk rajta átmenni. Megvan-e a kulcsa ennek a kudarcnak? Ottó: Összetett dolog ez is, sok kis apróságból állt össze. Sérülések, az is lehet, hogy másképpen kellett volna összeállítanom a csapatot. Sajnos a második és a harmadik sima szettet követően már azt hittük, hogy megvan a meccs. Mérkőzéslabdáink is voltak 24-22 -nél…


vasassc.hu: Tehát ki lett ez elemezve. Ottó: Átrágtuk magunkat rajta, de a továbbiakban már nem nagyon akarunk ezzel foglalkozni, sajnos foglalkoznak mások, vissza-visszatérő téma. De nem ez volt a jellemző ránk. Nem jött jól, szebb lett volna, ha még több pont előnnyel tudunk zárni, de ez benne van. Kikaphattunk volna máskor is.


vasassc.hu: Az első két hely valamelyikének megszerzése szerencsére nem került veszélybe, ez elég lehet ahhoz, hogy a BSE-vel ne kerüljünk össze az elődöntőben. Ottó: Nem kell annyira félni a BSE-től. vasassc.hu: Mi örülnénk ha csak a döntőben látnánk őket. Ottó: Én meg annak, ha ott sem… Ez a harmadik kör sokmindent meg fog mozgatni, a Nyíregyháza feljavulása, és más dolgok is. Összességében még rengeteg kérdőjel van. Igazából most kezdődik majd a bajnokság. De a legkeményebb próba majd a rájátszás lesz, ott már nem lehet hibázni.


vasassc.hu: Mindezek fényében milyen helyezést vársz a csapattól a harmadik szakasz végén? Ottó: Nagyon szép lenne, ha itt megőrizhetnénk mostani helyezésünket. Ebbe egy vereség még belefér. Jelen pillanatban még nem tudjuk, hogy pontosan hol állunk. Ugyan játszottunk edzőmeccseket, de nem azokkal a csapatokkal, akikkel nagyon kellett volna. Tehát számunkra is kicsit kérdőjeles, hogyan sikerült a felkészülésünk. De ez a következő hetekben ki fog derülni.


vasassc.hu: De azért nem vagyunk esélytelenek egy BSE ellen, ennyi sérülttel sem? Ottó: A többi csapatban sincsenek olyan játékosok, akik akkora játékerőt képviselnének, hogy a kiesésükkel megpecsételődne a csapat sorsa. De sokat nem érdemes ezzel még foglalkozni. Jól kell dolgozni, edzeni kell. Összeszedtek annyi önbizalmat a lányok, hogy már Nekik is van veszítenivalójuk, egy bizonyos szint alá már nem adják.


vasassc.hu: Egy kicsit a jövőről kérdeznénk, érdeklődnék a szakmai stáb és a kulcsjátékosok jövőjéről? Mi annyit tudunk, hogy a kulcsjátékosok évről-évre újítanak szerződést. Ottó: Már elkezdődtek a játékosokkal kapcsolatban a puhatolózások. Szeretnénk megtartani a játékoskeretet, mert ez egy sokra hivatott játékoskeret. De azt tudnotok kell, hogy akinek van lehetősége az elsődlegesen külföldre igyekszik. Ez egy olyan szintű kiugrási lehetőség, amivel a VASAS még nem tud versenyezni, akár a játék színvonalát nézem, akár az anyagi oldalt. Aki kap ilyen lehetőséget az fog vele élni.


vasassc.hu: Mindenképpen drukkolni fogunk Nekik is a jövőben. Ottó: Remélhetőleg együtt tud a csapat maradni, az, hogy a velünk mi lesz… Aki Magyarországon elmegy edzősködni, annak számolnia kell azzal, hogy labilis minden kispad, bármi megtörténhet. Fontos a csapat szereplése, az edzésmunka megítélése, az hogy tudtunk-e előrelépni, és ennél fogva bíznak-e bennünk. Hogy ha lehetséges és lesz rá mód, akkor mindenképpen szeretnénk itt tovább dolgozni. Az sem zavarna, ha nem felnőtt csapattal, de a szakma csúcsa valahol itt van! A VASAS részéről maximális bizalmat tapasztalunk és zavartalanul dolgozhatunk. Én ismeretlen voltam ilyen szinten, hiszen korábban még nem dolgoztam felnőtt csapatnál, a szakma részéről volt is távolságtartás arra nézve, hogy fog-e nekünk sikerülni. A klub is kicsit bizonytalan volt, így elsőként a megállapodásunk az augusztus végétől december 31-ig szólt. Természetesen most fel sem merült a változtatás.


vasassc.hu: És ha a halkan megfogalmazott elvárásokat nem tudja teljesíteni a csapat, akkor meg tud inogni a kispad? Például 3 veszetett meccs, aztán „Hello!”, mint más szakosztályok esetében? Ottó: Akár ez is elképzelhető, reméljük, hogy nem így lesz.


vasassc.hu: A többi magyar klub tekintetében mennyire versenyképesek a VASAS által kínált szerződések? Ottó: Maximálisan. És ami fontosabb maximálisan biztos. A VASAS azon kevés klub közé tartozik, ahol a lányok mindig pontosan megkapják a fizetésüket. Kevés Magyarországon az olyan klub, ahol ilyen biztos hátteret tudnak teremteni.


vasassc.hu: Mikorra lehet biztosan tudni a maradók névsorát? Ottó: Ez úgy szokott történni, hogy a rájátszás környékén már mindenki elkezd tapogatózni egy-egy játékosnál, próbálnak csábítgatni. Én biztos vagyok benne, hogy ezek a lányok ebből klubból még talán a több pénz reményében sem fognak elmenni, itt Magyarországon belül biztosan nem. Mindenki jól érzi magát itt, megtaláltuk Velük a hangot, tudunk együtt jól dolgozni és eredményesek is vagyunk. Külföld azonban képbe kerülhet 2-3 játékosnál akár már a mostani idény végén is. Volt olyan játékos, aki már kipróbálta magát és mégis itt maradt. Nagyon nehéz már olyan helyre szerződni nyugaton, ahol jól is érzed magad, fejlődhetsz és meg is fizetnek. Sajnos a magyar röplabda még nincs olyan szinten, hogy bombázzák a lányokat szerződésajánlatokkal a határon túlról, de a lehetőség megvan.


vasassc.hu: Ez a lehetőség mit takar, top ligák középcsapatai esetleg talán még egy élcsapat is szóba jöhet? Ottó: Ami most óriási lehetőség a fiatalok számára, még a most érettségizőknek is, az az Egyesült Államok. Már 5-6 játékos kipróbálta magát Amerikában, jelenleg is vannak kint páran. Diplomát tudnak szerezni és magas szintű nyelvtudást, remek körülmények között, de azt nem mondom, hogy jobb csapatban tudnak játszani. Ott kb. 200 csapat alkotja az első osztályt, aki benne van ez első 60-ban az jó, aki az első 30-ban az nagyon jó. Akik elmentek, azok viszont a kb. a 120. helyezetthez igazoltak. A civil jövőjük szempontjából viszont nagyon értékes egy Amerikában szerzett diploma. Magyarországon még mindig hasra esnek a cégek, ha egy ilyen diplomát lobogtat valaki… A közvetlen élvonalban, mondjuk az olasz „A” ligába szerződni most még aligha van esélye bárkinek is Magyarországról, talán egy éppen feljutó csapatba igen.


vasassc.hu: Még egy kis visszatekintés. A nagy bánatunkra oly messze játszott CEV kupás szereplésünk részletei érdekelnének minket? Szakmailag hogyan értékeltétek? Ottó: Örültünk, hogy meg tudtunk mérettetni külföldön. Először is látják a lányok, hogy mi az, hogy Röplabda. Mert sajnos az a játék, amit mi itt Magyarországon művelünk az nem a legmagasabb szint. Tehát nem árt, ha egy magára valamit is adó fiatal tehetség látja maga előtt, hogy milyen szintre kellene elérnie. Óriási lehetőség, hogy lássák, milyenek az európai élvonalhoz tartozók. Itt találkoztunk olyannal, aki a bajnokságában csak a negyedik lett, de olyannal is aki a második. Sajnos nagyon messze kellett utaznunk, a teljesítmény szempontjából nézve jobb lett volna, ha kényelmesebben tudunk utazni, mondjuk repülőn. De nincs azzal gond, hogy busszal mentünk, ez is talán jobban összehozta a csapatot. Összezárva, egymásra utalva, jóban-rosszban együtt, ez is segítette a társaság összerázódását. A kupán találkoztunk egy görög csapattal, akik az olimpia miatt nagyon megerősödtek. Találkoztunk egy belga csapattal, akiket sikerült megvernünk. És a hazai csapat a Riom-mal. Ez a csapat, és ez a többire is jellemző volt, túlnyomórészt a volt szovjet tagállamok játékosaival állt fel, és egyetlen franciával. Talán ha az utazás nem vesz ki annyit a lányokból, akkor az első meccsen a görögök ellen is jobban tudtunk volna játszani, de az első hely megszerzésére aligha volt esélyünk.


vasassc.hu: Látsz arra esélyt, hogy esetleg a VASAS is az utódállamokból erősítsen? Ottó: Olyan szintű játékost, aki igazán erősítést jelentene nem tudunk megfizetni, olyat pedig, amilyen itthon is akad felesleges szerződtetni. Akkor inkább jöjjenek a fiatalok!


vasassc.hu: Bár továbbjutni nem sikerült, láttad eredményét a nemzetközi szereplésnek? Jót tett a VASAS-nak, hogy kikerült egy ilyen tornára? Ottó: Természetesen, mindenképpen tanultak a lányok ebből és ezt kamatoztatni tudjuk a későbbiekben. Egy sportoló hiúságát biztosan piszkálja az, hogy kikapott. Megkérdezi magától is, hogy miért kaptam ki. Mit kéne jobban csinálnom. De számunkra, a szakemberek számára is jó lehetőség a tanulásra más kultúrájú csapatok vezetőinek munkáját látni. De nem kell hasra esni, ha ez a csapat együtt maradna és újra találkozna ez a csoport, akkor véleményem szerint, egy ki-ki meccset játszhatnánk a „franciákkal”. És ha esetleg egy könnyebb csoportba kerülnénk… De tudomásul kell venni, hogy egész Európában gyors ütemben fejlődik a röplabda. Hazánkban viszont stagnál, nagyon lassú az előrelépés. A körülmények, és nem utolsó sorban a szakemberek terén is. Kellene egy kis vérfrissítés. Több lehetőséget kellene adni a fiataloknak, ugyanazt a helyzetet egy fiatal már másképpen látja, másképpen cselekedne, motiváltabb, nagyobb a kitekintési lehetősége. Tisztelet jár az utánpótlás szinten fillérekért foglalkoztatott idősebb edzőknek, de az Ő kezeik alatt biztosan eltűnik néhány tehetség évente.


vasassc.hu: Még két villámkérdés. Minden szentnek maga felé hajlik a keze, de mi szurkolóként kíváncsiak vagyunk arra: látjátok-e hatását az aktív szurkolás fellendülésének a csapat játékán? Ottó: Nagyon is és ezt mindenfajta szimpátia és udvariaskodás nélkül mondom. Igazából akkor döbbentek meg a lányok, és tudatosult Bennük mindez, amikor megjelentetek Kecskeméten. És azt mondták, hogy Úr Isten, miattunk jöttek el, képesek elutazni dobokkal, zászlókkal egy munkanapon, ki tudja milyen körülmények között. És azért jönnek, hogy szurkoljanak. Azóta ez csak fokozódott. A gödöllői meccs is jól sikerült, sőt az itthoni mérkőzéseket is beleértve megvan a VASAS-nak az a plusz, amitől felülkerekedhetünk. Szívesen emlékszik vissza mindenki a december végi közös edzésre. Nagyon jól sikerült délután volt, és ezzel is közelebb került egymáshoz csapat és szurkoló. És mindenképpen számítunk a további segítségetekre (ebben nem lesz hiba! a Szerzők....) és igyekszünk ezt jó eredménnyel meghálálni.


vasassc.hu: Nagy meglepetésünk volt, hogy a kecskeméti meccs után viszont csak Tormási Orsi és Virág jött oda hozzánk megköszönni a szurkolást. Ottó: Erről szó volt utána az öltözőben. De a szurkolók hatása jól mérhető volt akár csak Gödöllőn is. Ahol egy idegesebb edzőt sikerült kihozni a béketűréséből, ami után biztosan kevesebb figyelmet tudott fordítani csapatára. Ráadásul a nyugalmának elvesztése átragadt a csapatára is. Ha szurkoltok, énekeltek és hangosak vagytok, az tényleg óriási dolog! Pédául ez is egy tapasztalata volt a külföldi tornának, hogy bementünk a terembe és a lelátó sarkában egy 20-30 fős ütős-fúvós együttes olyan hangulatot gerjesztett, hogy öröm volt játszani. Végigzenélték a mérkőzést, egy profi speakerrel megtámogatva, aki aktivizálta a nézőket. Ez zavaró az ellenfélnek, aki nincs hozzászokva. Márpedig Magyarországon nincs ilyen tábor. A játékunkon pedig úgy mutatkozik a hatása a szurkolásnak, hogy könnyebb a lányokat tüzelni, spanolni, látom Rajtuk, hogy élvezik. Bele tudnak feledkezni a játékba, átlendíti a csapatot azon a ponton, hogy elkezdődött a mérkőzés és már pörögni kellene. Ebben nagy segítség. A mérkőzés folyamán valószínűleg nem hallják, hogy éppen mit énekeltek. Bár egyes szurkolók „Mi van má’!”-ja azért átjön. Az lesz a jó, ha már ezt sem hallják meg, csak érzik, hogy izzik a csarnok, izzik a levegő!


vasassc.hu: Mindent meg fogunk tenni ennek érdekében, sőt abban is biztosak vagyunk, hogy sokkal többen leszünk, ha az eredmények továbbra is ilyen szépen jönnek. Hajrá VASAS!


Szatmári Zsolt & Tóth Szabolcs

Tóth Szabolcs & Szatmári Zsolt


Hozzászólások (1 db)    Hozzászólás
 
MagyarEnglish

Login
Password
NewbieUnknown