First Previous 1 50 100 ... 120 121 122 123 124 125 126 ... 150 200 201  Next Last


Tenisz: Legenda születik?


Múlt hét szombaton, a WTA hivatalos honlapján egy 16 és fél éves kislány fényképe díszelgett a legfeltűnőbb helyen, és az aznapi kiemelt hír is őróla szólt.Szávay Ági, a Vasas ifjú teniszezője, azzal került ennyire reflektorfénybe, hogy simán kiütötte a negyeddöntőben a torna abszolút esélyesét, a hazai közönség előtt teniszező, első helyen kiemelt, 28 éves olasz Schiavonét.


De ne szaladjunk ennyire előre.


2005. január: Austral Open A legtöbb teniszrajongó ez év januárjában ismerte meg Szávay Ági nevét. A január 30-i Nemzeti Sport szerint ekkor "Szávay Ágnes teljesítményéről csak szuperlatívuszokban beszélhetünk". Mi is történt? Ági, alig 16 évesen, mind egyesben, mind párosban a döntőig masírozott, méghozzá nem kisebb tornán, mint az Austral Open junior viadalán. Igaz, ezzel az is együtt járt, hogy 7 nap alatt összesen 11 mérkőzést játszott, amitől, saját bevallása szerint, meglehetősen elfáradt, így végülis mindkét döntőt elveszítette, "meg kellett elégedni" 2 db második helyezéssel. Bár a két döntő között még így nyilatkozott: "ha valaki a verseny előtt elém tesz egy papírt, amelyen az áll, hogy egyesben és párosban is döntős leszek, szó nélkül aláírom". A két elveszített döntő azonban dacosabbá tette ifjú csillagunkat, és a következő nagy tornára komolyabb célt tűzött ki maga elé: "Úgy érzem, van esélyem arra, hogy az idén sikerüljön az igazi áttörés, reményeim szerint mindjárt a párizsi Roland Garroson."


2005. június: Roland Garros és Wimbledon És eljövé a világ egyik legtekintélyesebb tenisztornája, a Roland Garros, ahol Szávay ismét a juniorok között indul, ezúttal azonban nem elégszik meg két döntővel. Ági előbb a fehérorosz Azarenka oldalán párosban hódította el a párizsi trófeát, majd rá egy napra, ellenállhatatlan játékkal, 59 perc alatt, 6-2 6-1 arányban lemosta a pályáról a román Olarut a junior egyes döntőben, így, első magyarként, dupla győzelmet aratott az igen neves versenyen! De Ági még ezzel sem elégedett meg. (Ne is tegye!) Ugyanebben a hónapban rendezik a világ másik legtekintélyesebb tenisztornáját, a "tenisz szentélyében", Wimbledonban. S ha már rendezik, Ági itt is indul juniorban, s bár egyesben "csak" elődöntőig jut, párosban - ismét Azarenka oldalán - a Wimbledoni trófeát is besöpri. Ekkoriban a Nemzeti Sport már csak nemes egyszerűséggel "Szenzációs Szávay"-ként emlegeti. S bár Ági még mindig csak 16 és fél éves, a három nagy Grand Slam siker után egyre több teniszrajongó sürgeti, kissé talán türelmetlenül: mikor indul végre nagy Grand Slam torna felnőtt mezőnyében.


Erre jó alkalom lehetne akár az augusztus végén kezdődő US Open. Ági feltételes választ ad a türelmetlenkedőknek: "Csütörtökön Modenába utazom, majd a korosztályos Európa-bajnokság után a budapesti viadalon játszom, amelyen a modenaihoz hasonlóan száznegyvenezer dollár lesz az összdíjazás. Ha ezen a két viadalon jó eredményeket érek el, és a jelenlegi kétszázkilencvennyolcadik helyről a kétszáztizedik környékére kerülök a világranglistán, akkor az augusztus végén kezdődő US Openen valószínűleg a felnőtteknél indulhatok, igaz, a selejtezőben".


A következő két WTA tornán tehát felnőtt mezőnyben indul - nem először egyébként, eleddig nyolcaddöntőbe kerülés a legnagyobb felnőtt sikere, - s ha ezeken megfelelő eredményt ér el, talán már a US Open felnőtt mezőnyében is izgulhatunk érte.


2005. július: Modena és Budapest Wimbledon után tehát felnőtt megmérettetés következik: először az Internazionali di Modena. És itt - korához és felnőtt világranglista helyezéséhez képest - hihetetlen menetelést rendez. Ezzel kerül egyébként a WTA hivatalos honlapjának főhelyére. Mint - időközben - 301. ranglista helyezett, Ági a selejtezőkörből indul, ott azonban set-veszteség nélkül átgázol nála (most még!) nevesebb ellenfelein, majd ugyanezt teszi a főtábla első két fordulójában, bejutva ezzel a negyeddöntőbe, ahol azonban a torna legesélyesebb játékosa fogadja. Francesca Schiavone hazai pályán játszik, a közönség kedvence, rutinos versenyző, a világranglista 23. helyezettje, a torna 1. számú kiemeltje. Óriási esélye van a WTA torna győzelemre, - ha épp nem Szávayval hozza össze a balsors. Csakhogy pont ez történik, Ági pedig nem ismer kegyelmet. 6-1 6-4 arányban simán kivégzi olasz ellenfelét, a nap legnagyobb szenzációját szolgáltatva ezzel. A WTA hivatalos honlapján leginkább az őszinte döbbenet érezhető ki a modenai eseményeket méltató vezércikkben.


Főszereplő a "16-year-old qualifier Agnes Szavay", a "Hungarian teenager", aki a főtáblán egymás után, set-veszteség nélkül búcsúztatta a világranglista 114. Yakimovát, 81. Ondraskovát, majd 23. Schiavonét, mindez idő alatt összesen 15 game-et veszítve.


Bár Ági az elődöntőre elfárad, ennek folytán ott simán kikap, teljesítménye így is hihetetlen (a Nemzeti Sport szerint "lefegyverző"). Ez meg is mutatkozik világranglista helyezésében, ahol - óriási ugrással - a 198. helyre jön előre. De hol van még a java! Jövő héten végre élőben is megcsodálhatjuk Ági csodálatos tehetségét, a Római Teniszakadémián, a Budapest Grand Prix viadalon, ahol szabadkártyásként, egyből főtábláról indul a felnőttek mezőnyében. S ha már indul, reméljük, a hazai közönséget is megajándékozza egy szép sikerrel!


2005. szeptember: US Open Legmerészebb álmainkban pedig már a következő Grand Slam, a US Open felnőtt mezőnyében szeretnénk izgulni Ági meccsein. Nos, Ági jelenlegi helyezése alapján, erre meg is van a reális esély. Ám ha ifjú királynőnk netán mégsem kapná meg az indulási jogot a felnőtt mezőnyben, akkor se csüggedjünk: még csak 16 és fél éves! Akár így, akár úgy, de biztosak lehetünk benne, hogy óriási élményeket fog még okozni a tenisz, a Vasas, és a magyar sport rajongóinak, az elkövetkező években.

Szávay Ágnes


Katt a képre !!!

Ágoston Gábor (Gustin)


Hozzászólások (3 db)    Hozzászólás
 
MagyarEnglish

Login
Password
NewbieUnknown