First Previous 1 ... 37 38 39 40 41 42 43 ... 50 100 150 200 201  Next Last


Izraeli edzőtábor 2006.02.14-21.


Ez év februárjában hosszas előkészületi és szervezőmunka gyümölcseként egyedülálló lehetőséget kapott a Vasas néhány korosztályos csapata, és edzői.Jákó János ügyvéd úr és Ariel Shasha Izraelben élő üzletember áldozatos tevékenységének és kapcsolatrendszerének köszönhetően 3 korosztályos labdarúgócsapatunk ( U-12, 14, 17 ) 1 hetes edzőtáborozáson vehetett részt Izraelben, egy Dorot nevű kibucban.


Tizennegyedikén kedden reggel indult a közel 80 tagot számláló különítmény, mely a játékosokon kívül 3 edzőből (Gabala Ferenc, Szász Ferenc, Orosz Ferenc), családtagokból, kísérőkből állt. A 3 órás repülőút után szerencsésen landoltunk Tel-Aviv repterén, majd onnan buszokkal tettük meg a kb. 80-90 perces utat a kibucig. A hőmérséklet az otthoni mínuszok után meglepően kellemes volt, és ez az ott tartózkodásunk alatt csak fokozódott. (15-25 fok között).


Az otthonunkként működő kibucban 200 ember élt. A településnek saját óvódája, művelődési központja, fürdőmedencéje, közös ebédlője, öregek otthona, futballpályája, ezenkívül kis állatkertje is volt. Állattenyésztéssel, tejfeldolgozással, fokhagymatermesztéssel, valamint egy saját gyár (ezekben speciális öntözőberendezési alkatrészeket gyártottak) üzemeltetésével foglalkoztak a helyi munkaképesek.


Számunkra érdekes volt megtudni, hogy a település másfél óra alatt harcászati bázissá alakítható át esetleges háborús fenyegetettség esetén….


Az egy hét alatt általában napi 2 edzést, vagy egy edzést és egy mérkőzést tartottunk. Szakmai szempontból a srácokon kívül az edzőknek is nagyszerű lehetőséget nyújtott a tábor, hiszen a közösen eltöltött időben számtalan lehetőség adódott csoportos vagy egyéni beszélgetésekre, labdarúgással kapcsolatos megbeszélésekre, melyekre otthon a mindennapos rohanásban sokkal kevesebb idő jut.


Edző és játékos jóval közelebb kerülhetett egymáshoz, jobban megismerhette egymást. Az edzéseken kívül mérkőzéseket játszottunk helyi klubok korosztályos csapataival is.


A Maccabi Tel-Aviv csapatát talán nem kell bemutatni, de a Gadna (kinti megfelelője az itthoni Goldballnak) játékosai is kemény erőpróbára késztették a mieinket. Általános tapasztalatként elmondható, hogy a tézis, miszerint „gyerekkorban még felvesszük a versenyt bárkivel” sajnos nem állja meg a helyét. A kinti gyerekek, talán életkörülményeik, talán mentalitásuk miatt sokkal előrébb járnak, elsősorban gondolkodásban, akaraterőben, mint a mi gyermekeink.


A foglalkozásokon túl természetesen időnként egyéb programokon is megjelenhettünk. A szülők meglátogathattak egy kinti bazárt, részt vehettek egy jeruzsálemi kiránduláson is. Szombaton pedig az egész kolónia buszokra ült, és ellátogattunk a Holt-tengerhez. Itt először az ősi várrom, Masada csodáját ismerhettük meg, majd délután egy több órás strandolás vette kezdetét az igencsak sós tengervízben.


Huszonegyedikén hajnali 2 órakor indultunk el újra hazánk felé, és reggel 10 órakor szerencsésen földet értünk a Ferihegyi reptéren.


Még egyszer szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a tábor létrejöttéhez, hogy megvalósulhatott ez a túra. Megismerhettünk egy távoli kultúrát teli szeretetteljes, őszinte emberekkel, láthattunk csodálatos, bibliai helyeket, nem utolsósorban több tucat gyermek nagyszerű edzési, fejlődési lehetőséghez jutott. Gyönyörű napok voltak, életreszóló élményekkel.


Bp, 2006.03.05. Orosz Fanni, Orosz Ferenc

Fotók a Galériában

vasassc.hu


Hozzászólások (5 db)    Hozzászólás
 
MagyarEnglish

Login
Password
NewbieUnknown